Wednesday, 3 August 2016

PPSH 03-2016 LOVING MEMORIES. :)




ASSALAMUALAIKUM.

Seperti yang aku janji, aku merajinkan jari-jari aku untuk menaip. Actually, this entry is specially written to fellow friends from PPSH 03-2016. Mohon terharu k kalian. Haha. So, let me remind you that this entry will be long. I mean, literally long entry. I have so much to say to you guys but I'm not showing and definitely can't show my emotion towards you guys through whatsapp text.
Let us reminisce every inch of our best memories for this whole four months course.
It's started during February. Some of us dah jumpa dan berkenalan masa interview right? Ada lah jugak muka-muka yang aku ingat masa interview tu. Haha. Aku time interview memang sesekor je and I dont talk to anyone unless they talk to me first. Masa tu aku pikir nak setel interview then balik je. 

1. ORIENTASI KE APA TAH NAMA DIA.
Remember this? HAHA. Time ni aku kenal yang girls je, tu pon tak berapa nak hingat nama lagi.


2. FIRST AID CLASS.
11.04.2016 Lawakk ahh kelas ni. Time ni la baru aku kenal nama masing-masing. Balut kepala, balut tangan. Paling kesian kat apix la. Mangsa betul. Pastu semua debor nak buat CPR. Aku je yang terlepas dari kena buat mende alah tu. HAHA. Oh sebelum lupa, Diana ngan Udin tu. Nak kawen, sila jemput. XD

3. PANORAMA.
16.04.2016 Our first girls outing. Seronok. Our first step to build friendship. Kalau tak buat outdoor xtvt ni mesti lambat sikit nak rapat kan. Thanks kat Nana yang rajin mewujudkan Whatsapp group yang mula-mula nama dia Panorama. Takde idea sungguh mu ni naaa. Kahkah. Nasib baik sekarang dah jadi Girls Power. Dah macam nama superhero. Kau hado? XD Siapa jumpa Fattah Amin kat atas tu mohon share gambar!! Hantu betul. HAHA. First time jugaklah aku panjat panorama ni even aku orang Kuantan. Kalau takde korang, sure aku tak sampai lagi weyh. Sedih. :'D

4. BASIC FIRE FIGHTING.
20.04.2016 BFF practical. First time pakai coverall. Comel je. LOL. First time jugak belajar padam api, gulung hose, pasang hose. Tobat berat natang hose tu. So, aku sangat salute dengan bomba for their hardwork. Susah. Serius susah walaupon sebenarnya boleh buat cuma tak efisien macam dyorang. Kena rendam dalam kolah, mula-mula taknak masuk tapi dah masuk taknak keluar plak. Then, siap volunteer lagi nak masuk kolah. Maybe sebab cuaca kan. Time tu panas. HAHA. Time ni dah nampak dah perangai gila masing-masing. XD

5. CAMPING SG. LEMBING.
23.04.2016 Too bad that some of us cannot join this camping. Ramai pulak yang ada urusan and balik rumah masing-masing that weekend. So, ni first outing kita sekelas kot kan. Camping dalam hujan bohh. Nasib petang tu tak hujan lagi, so boleh pasang khemah, cari kayu api bagai. Aku macam perak gila kot mandi sungai. Serius lama gila tak mandi sungai ke laut semua tu. Mandi dalam bilik air je. HAHA. Malam tu hujan lebat selebat-lebatnye. Kelakor doe masak BBQ dalam hujan lebat gitu. Kita boleh! Malaysia boleh! Sanggup basah kuyup asalkan ayam tak basah. LOL. And the night session end with singing some songs, seronok kalau ramai lagi ada time tu pasal some of them dah pergi mengail. HAHA. Maggi kari apix tu aku paling ingat. Tak tahu berapa ramai yang share maggi malam tu. Aku dengan panas takleh tido nye, aku tengok Sopie Melin siap berdengkur. Ehh, terkantoikan plak. Ada yang tak reti nak buang air dalam sungai la. Siapa ehh? HAHA. Esok pagi nye siapa ada tazkirah cinta lagi dengan En.Zaki. Siapa join tu sila angkat kaki. Macam-macam hal. XD

6. CONFINE SPACE ENTRY & RESCUE.
27.04.2016 Confine Space Practical. Nothing much to say tapi lembik doe lutut aku kena starjump macam katak tu. Hantu betul. HAHA. Best pasal time ni nampak ahh teamwork kita teamwork mengetuk helmet dengan kuat , teamwork tahan BA guna kaki tak bagi cepat habis. HAHA. First time pakai facemask tu aku cam panik doe sebenarnya pasal rasa limited oksigen nak bernafas. Rasa berkuap muka. HAHA. Time ni jugak lah kita belajar cemana nak pakai body harness, cemana nak bungkus-bungkus mangsa. Yang penting semua lepas task ni walaupon ada yang aku tengok macam nak give up pasal asyik kena je dengan En.Zaki & member2 lain. Ada yang berpeluh terok amat, merah muka pon ada. Tapi seronok kan? kan? XD

7. EMERGENCY RESPONSE & PLANNING
28.04.2016 ERP practical at training ground. Again, lembik lutut pasal starjump tu. Mot, you need to exercise more often. Dengg! -.-" Datang awal pagi bajet boleh mula cepat balik cepat. Sekali tengahari jugak start. Aku respect korang team size up, medic & rescue yang kena masuk dalam kontena tu tengahari rembang dengan pakai BA set, coverall bagai. Lagi respect kat dua ketul mamat Logistik Loq ngan Daus yang kena maintain atas kontena tu berapa jam entah. Salute! Kat sini aku mintak maaf sangat kalau aku tak dapat jadi seorang leader yang baik tapi juta terima kasih dekat korang yang still bersemangat untuk habiskan ERP ni. Thanks for all your hardwork & teamwork so that we got it finished before maghrib right? Sedih plak rasa dengan diri sendiri. Thanks kat En.Zaki yang banyak bagi tunjuk ajar kat kita. Korang the best! Serius! Jjinja! :)

 8. HIKING & CAMPING AT BERKELAH.
 21.05.2016 Best camping everrrr like everrrrr. HAHA. Awal pagi tu dah rasa macam alamak jadi ke tak jadi ni pasal hujan agak lebat. Dengan En.Zaki suggest camping kat level bawah je. But yes! We made it to the top level. Mintak nyawa jugak nak menapak naik tu. Aku cakap pasal aku laaaa. HAHA. Tapi bila dah sampai tu, Subhanallah! View dia susah nak jumpa kat mana2. Glad that we brought life jackets with us. Kalau tak, bak kata En.Zaki jadi siput sedut ah lekat batu-batu je. HAHA. Lepas tu dengan masing-masing mandi macam tak hengatt punya, stok taknak naik. Makan paling best la kan. Sosej tiga rasa, telur dadar. Makan panas-panas bersaksikan air terjun serta angin sejuk. Pergh! Paling tak leh bla, tido tepi curam tak macam scary plak siap berbumbung langit. Dari tido dalam khemah berkuap bhaii. One more good memories to be kept in mind. But still rasa ada kurang coz some of us yang tak join. Wuuuu! Tyka, Meg, Datin! :(



9. OUR SITE VISITS.
 31.05.2016 & 01.06.2016 Glad that we can go to two different site visits. New experience. Learn new things. First time gi kilang sawit kot. First time time belajar proses-proses tu semua. New knowledge as well. :)

10. ENGLISH CLASS.
 16.06.2016 Hoiii aku tak pernah tak suka english class. Favourite walaupon English cabuk sangat rasa. Yes No. Thank you. Rugi sebenarnya tak join. It's one of the best class pasal banyak guna interaction & communication. Berguna for future. Kalau kat luar jangan harap la kan kita nak borak english, public speaking bagai tu. Aku puas hati lah dengan english class. Errr Silence please! Profitlaaaaa. If you know what i mean. HAHA XD

11. TRANSFORMASI MINDA.
 28.06.2016 Transformasi keeee? HAHA. Harap-harapnya da jugaklah transform sikit ke arah yg baik kan? Glad that we enjoy the day with Ustaz Khairul. It's good to hear his experiences, advices. Ehh, kita tak gi raya umah ustaz pon kan? :O Apa-apapun program ni sedikit sebanyak ada ilmu untuk kita. Ustaz sempoiiii. XD

12. WPA PRESENTATION.
14.07.2016 Pheww! Hari yang agak mendebarkan la kekononnye pasal nak kena present WPA depan trainer ngan orang JKKP. Lega bila semua dah setel walaupon ada arguement2 tertentu plus report kena edit balik, print semula bagai. Marilah kita berhuhuhu. Weyhh! Korang ingat sonang ko nak tengok Nana pakai heels. Nak gelak kang, membe tuuuu. Steady. HAHA. Harap Mock WPA ni berguna untuk kita jawab Paper 4 nanti. HUHU
 

 13. THE LAST DAY.
 20.07.2016 Second day exam. Paper ERP & HAZOP. Aku taktahu la berapa banyak toyol masing-masing. Janji setel je exam tu. HAHA. Sejujurnya, takde satu paper pon yang aku tak meniru. --"  Petang jamuan raya rumah En.Zaidi. Kenyang tak hengat weyh. Mujur tak bawak mangkuk tingkat je tapaw bawak balik. HAHA. Also raya rumah Ira. Cocktail syedappp angatt. Siyesss! Tapi takdan nak rasa kek cekelat tuuuuu~ Teringinnyaaa~ :(  Last but not least, the closing moment, speech moment, hugging moment, crying moment. Glad that we gathered with whole class member on the last day. Those hugging moment is the most touching. Sedih tu memang sedih la jugak. Adat manusia. Kita bertemu kerana Allah, kita berpisah juga kerana Allah. Allah temukan kita dengan cara kita mencari ilmu. Allah pisahkan kita juga demi kita menuntut ilmu di tempat lain. Berpisah jasad, di hati tidak. Pergh! Pergh! Pergh! Ayaaaaatttt~ HAHA. K. Fullstop. XD


 14. OUR CLASSES.
 Cherish every moment in our class Seminar 11. Tahu korang rindu kelas tu nantiiii. HAHA.


 15. OUR BEST TIMES.
  Of corse for the past 4 months, banyak sangat benda kita buat sama-sama. Rindu nak main badminton ngan korang, lepak ngan korang, karok ngan korang, tengok wayang ngan korang, makan ngan korang, jenjalan ngan korang, buka puasa ngan korang, solat ngan korang, buat assignment ngan korang, travel ngan korang, main bowling ngan korang. Cherished every moment we had together. Wuuuhuhuhuhu~

16. YOU GO GIRLS!
And especially for girls, aku sangat bersyukur dapat kenal setiap daripada korang. Semua boleh masuk air, sekepala. Gelak tak hengatt dunia. Berjimba tak hengatt. Menggila tak hengatt. Rindulaaaa semua benda terutamanya lepak Dato' Rasyid hari Jumaat sambil tapaw makanan kat Kak Ecah. HAHA. XD


There's too many good photos we had together that I cannot compile in just one entry. Just let all this best moment locked safe in our memories. 


You guys can click the link below, semua untuk korang. :)
 
SHEILA ON 7 - SAHABAT SEJATI 
SHEILA ON 7 - SEBUAH KISAH KLASIK


 Let me end this entry, 
. Haizzat . Haikal . Izhar. Fadhil. Afieq. Firdaus. Zul. Akim. Zamri. Loq. Datin. Ira. Melin. Sopie. Diana. Waffa. Amy. Tyka. Watie. Ryna. Adda. Nana. Mot.
PPSH03-2016 Kita Kawan Sampai Syurga.




XOXO


Happy reading. ;)

Love,
Mot.

*All pics from my collections, Google, FB and 9Gags. TQ

0 love letter(s):

Post a Comment