Thursday, 13 December 2012

12 DECEMBER 2012 :)

 ASSALAMUALAIKUM.


Today's already 13th. Tarikh kat atas tu, ramai betol dok perkatakan semalam. Kena tunggu 1000 tahun lagi untuk tarikh yg sama. Mampu ke? HEHE. :)

 Jadi, pagi tu aku post ini di Instagram. :)



Dan malam itu, mungkin itulah magisnya terlihat. 10.25pm. Setelah sekian lama, dia memulakan bicara. Harap persahabatan ini sampai bila-bila. Aku tak mahu ada benci. Yang indah, dibiarkan indah walaupun hanya dalam hati sendiri. Terima kasih kawan kerana membuat aku tersenyum penuh makna buat seketika semalam :)

Mungkin di situ terlihat sedikit istimewanya 12.12.12.


" MENGENANG ITU TIDAK SALAH, TAPI SENDIRI MAHU INGAT BATASANNYA."


XOXO


Happy reading and do spread LOVE.. ;)

Love,
Cik Cikin.
Saturday, 24 November 2012

TRUE FRIENDS

ASSALAMUALAIKUM.

Do you have true friend(s)? I hope I have one or more. :)

TRUE FRIENDS.

1) Stick up for you when you're being put down.
2) Will always have you back.
3) Deserve all your trust and love.
4) Will always stand at your side.
5) Lend you their shoulders when you're sad.
6) Can make you laugh whenever.
7) Don't care if you're crazy or quiet.
8) Make you feel safe.
9) Will never judge you.
10) Will never put you down.
11) Are the ones who like you for who you are.
12) Don't care what others think about you.
13) Will love you forever.
14) Can never forget you.
15) Are the most precious gifts from God. :')


*Taken from NatashaHudson's Instagram.




" ONE DAY YOU WILL KNOW WHICH ONE IS YOUR TRUE FRIEND, ALWAYS BE WITH YOU WHEN YOU'RE HAPPY, WHEN YOU'RE SAD, WHEN YOU'RE AT THE TOP OR EVEN WHEN YOU'RE AT THE BOTTOM "

XOXO



Happy reading and do spread LOVE.. ;)


Love,
Mot.
Thursday, 13 September 2012

G.E.M.U.K

 ASSALAMUALAIKUM.

Hohoiiiiiii. Apa habaq? Bulan ni aku rajin nak post banyak entry. Suka hati aku lah. HAHA. OK. Back to the title, GEMUK! Ahh, semua perempuan mesti sangat benci bila perkataan tu dituju kat dyorang, termasuk aku lately ni. Terlalu  obses dengan berat.

Korang jangan tak tahu, perempuan ni sangat sensitif dengan berat. Kalau berat turun takpe wey, kalau naik sekilo, tu yg boleh menyebabkan fobia terhadap makanan dan obses terhadap penimbang. Apa aku merepek ni?

Korang pernah jumpa tak spesis kawan-kawan korang yg satu hari mesti nak timbang badan? Tudiaaaaaaaaa salah satu ciri-ciri perempuan obses ngan berat. Eh, hello! Kenapa dari tadi asyik perempuan je? OK. Lelaki pon sama. Aku pernah jumpa spesis macam ni jugak. Tapi jarang la kita nakjumpa kan. Sebab mostly memang perempuan. KIHKIHKIH.

------------------------

Lagi menakutkan bila sampai tahap Anorexia Nervosa dan Bulimia Nervosa. Tahu tak Anorexia dan Bulimia tu apa? Haaaaa, meh nak habaq mai. Anorexia ni ialah situasi di mana seseorang tu sengaja hadkan pengambilan makanan sampai berat badan turun mendadak dan Body Mass Index (BMI) dia dah tak normal. Bulimia pulak bermaksud perangai seseorang ni yang makan macam-macam sampai dia kenyang, lepas tu dia muntahkan semula makanan tu, mungkin dengan cara menjolok anak tekak. Ada juga yang menggunakan laxative dan enema, tak kurang juga yang exercise melampau-lampau. Ini memang kurus tak sihat lah jadinya. Haaaaa, takut tak? Tak takut? Lantak kau.-_________-"

Cekkidauttt BMI  korang down here! :)


Krik krik krik *Bunyi Cengkerik*

------------------

Kenapa aku tulis entry ni eh? Sebenarnyaaaaaa Dragon Ball ada tujuh biji kesemuanya aku sendiri dah gemuk! Haihh. -.-"
Dulu aku macam tak kesah je dengan berat aku sebab berat aku memang normal je. Tapi......pam pam paaaaaaamm *Sound efek* semenjak dua menjak ni, berat badan aku naik dengan meriahnya. Baju dah tak muat, ketat! Dan dukacita nya aku mengumumkan berat aku dah OVERWEIGHT! WHAT??? OVERWEIGHT!!!  Yes, overweight. Tak payah kot aku bagitaw berat aku. *Sigh* -_______________-" 

Jadi, aku bertekad, akan berusaha untuk menurunkan semula berat badan aku ke tahap normal. Ya! Dengan cara yang sihat. Cara yang sihat macammana? Haaaaaa. Buatlah senaman dengan teratur, bersukan, pengambilan makanan yang tak berlebihan. Nak kurus yang sihat, kena lah usaha dan sabar. Tapi susahnyaaaaaaa. -.-" Aku ni pon baru nak sedar diri dah gemuk bila ramai yang tegur, "Eh Syikin, lama tak jumpa kau. Dah makin berisi laa", "Syikin, pipi kau dah macam chipmunk.", "Wey, kau dah kenapa "sehattt benor" sekarang?" Oh, shut up! Aku bahagia. Tu pasal mengembang macam ni tapi aku comel kan? OK. Sila muntah. c(:

So, aku dah pun mulakan sikit-sikit exercise macam cycling, jogging & weight training. Pasni aku cuba cari masa untuk main badminton pulak. Haaaaaaa. Gigih tak? HAHA. Ni pon tricep dengan chest still sakit sebab main weight training hari tu. Kena rest sampai tak sakit. Hmphh! Aku nak berat yang normal balik, so, aku kena gigih berusaha! GIGIH!! :D





Itu saja lah untuk hari ni. Doakan aku supaya dapat balik berat badan aku yang normal OK. HEHE.

Take care uolls.

XOXO



Happy reading and do spread LOVE.. ;)

Love,
Mot.
Wednesday, 5 September 2012

CINTA.

  
KEHILANGAN CINTA MANUSIA ITU BUKANLAH BERERTI HILANG SEGALA-GALANYA. INGATLAH,CINTA YANG ABADI ITU IALAH CINTA KITA PADA SANG PENCIPTA. CINTA MANUSIA ITU JUGA ADALAH DENGAN KEIZINAN-NYA. KADANG-KADANG ALLAH SWT MENEMUKAN KITA DENGAN ORANG YANG SALAH UNTUK MERASAKAN CINTA, SEBELUM KITA DITEMUKAN DENGAN CINTA SEJATI YANG AKAN DIBAWA HINGGA KE JANNAH KELAK. JADIKAN DIA (ALLAH SWT) SEBAGAI CINTA TERAGUNG KITA, DAN DIA AKAN KIRIMKAN MALAIKAT YANG AKAN MENJAGA SELURUH HIDUP KITA. INSHAALLAH. :')


 Happy reading and do spread LOVE.. ;)


Love,
Mot.
Wednesday, 29 August 2012

RAMADHAN DAN SYAWAL 1433H

 ASSALAMUALAIKUM.

Lama sangat tak update belog since JUN hari tu. Haih. Bukan apa, malas sebenarnya. Macammana puasa dan raya korang? :)

Alhamdulillah. Ramadhan kali ni dapat dilalui dengan lancar. Cuma rasa kurang happening bila Raya kena kerja. -.-

Dikesempatan ni, aku nak minta maaf if ada buat salah silap, terkasar bahasa, dan segala TER lagiiiiii. Semoga Syawal 1433H ni membawa 1000 keberkatan untuksemua. Amiiiiiin. :')


29 Ramadhan 1433H - Iftar with my very Bestfriend, AKMA. :')

Secara ringkasnya, Ramadhan aku secara sederhana je, banyak habiskan masa dekat tempat kerja. Sekali je dapat berbuka kat Padang MPK dan berbuka dengan kawan baik. Yang selebihnya berbuka kat rumah dan outlet. :)

SYAWAL INI...


Ini CINTA aku. CINTA DUNIA DAN AKHIRAT aku. 

Sangat happy tahun ni dapat raya satu family. Tahun lepas mak ngan adik raya kat Kampung sebab aku sebok dengan kerja. Tahun ni aku rasa kali pertama aku menangis yg sebenar-benar menangis bila minta maaf ngan abah & mak pagi raya tu. Baru ada kelembutan hati mungkin. Lepas minta maaf semua, baru pergi masjid untuk Solat Hari Raya Aidilfitri.:')

Tahun ni Eryn raya dengan family aku. Sebab kitorang kena kerja dan Eryn tak dapat balik kampung raya ngan family dia. Kita seronok sambut raya, apa salahnya kongsi raya dan keseronokan dengan orang lain kan? TETAMU ITU KAN REZEKI. :')

Secara ringkasnya juga, Syawal ini sangatlah sederhana untuk aku dan family. Kami tak perlu untuk terlalu meriah kalau kami sudah saling melengkapi. :)

SYAWAL! Ramai jugak kawan-kawan yang kawen. Bersepah lah jemputan kenduri kawen dan open house tapi sayang, kerja aku ni payah nak cuti. Jadi, tak dapat nak penuhi semua jemputan, ada sesetengah je dapat pergi.  Tu pon kena curi masa sikit. HEHE

 Semoga kawan-kawan yang sudah dan bakal mendirikan rumah tangga akan berbahagia sehingga ke akhir hayat. Dan bagi kawan-kawan yang menjemput ke rumah terbuka, semoga rezeki kalian melimpah ruah kerana berkongsi nikmat yg Allah bagi dengan orang lain. Amin. INI DOA AKU. :')

" SYAWAL INI UNTUK KITA MENYAMBUT KEMENANGAN SEBAGAI UMAT ISLAM SETELAH SEBULAN BERPUASA DI BULAN RAMADHAN DENGAN MENAHAN LAPAR, DAHAGA, DAN NAFSU"


SEMOGA ALLAH SWT MEMBERKATI KITA SEMUA DAN MEMOHON SUPAYA MASIH BERKESEMPATAN BERTEMU DENGAN RAMADHAN-MU LAGI. AMIN. :')

 XOXO


Happy reading and do spread LOVE.. ;)

Love,
Mot.
Thursday, 12 April 2012

ASSALAMUALAIKUM CINTA. :)

 ASSALAMUALAIKUM.




HATI AKU DAH TERTUTUP DAN TERKUNCI RAPAT, YA! AKU MENUNGGU SI PEMEGANG KUNCI PENDUA HATI AKU UNTUK MEMBUKANYA KEMBALI. :)
One day if you come into my life, i will love you, love you Lillahitaala. :')


INSHA-ALLAH. :)

pic by darussyifa. :)

by incik google. :)



Happy reading and do spreads LOVE.. ;)


Love,
Mot.
Sunday, 25 March 2012

KRONOLOGI MAC

 ASSALAMUALAIKUM.

Aku mulakan entri kali ni dengan ALFATIHAH. Sedekahkan ALFATIHAH korang buat saudara-2 yang telah pergi meninggalkan kita semua. 

MAC. 

15hb MAC 2012. 

Setahun sudah kawan se-jurusan aku masa belajar dulu kembali ke Rahmatullah tapi kenangan-2 masa belajar dulu still kuat lagi dalam ingatan. Kawan-2 yg lain pon still tak lupekan arwah. zURINA MAJID, semoga kau tenang di sisi Allah. Kitorang jugak akan menyusul kemudian satu hari nanti. Kau tetap dalam ingatan kitorang.





 



 15hb MAC 2012.

Bestfriend aku masa zaman budak-2 merangkap jiran paling rapat aku, FADzLEN, call aku kul 8 lebih in the morning. 2kali dia call. Jenis aku memang payah nak jawab call kalo pepagi camtu tambah plak tengah tido. Plus lagi, hari tu aku rasa badan memang sangat tak sehat. Bila aku bangun, mak aku bagitaw Fadzlen call. Dia cakap dia call aku tapi aku tak jawab so dia call mak aku. Dia bagitaw yang mak dia dah meninggal dunia semalam (14hb MAC 2012) time Subuh. Disebabkan busy, 15hb baru sempat bagitaw kitorang. Aku macam.. YA ALLAH, Arwah Cik Mah, aku da anggap macam mak sendiri. :'( Lagi terkejut bila dapat taw arwah meninggal dunia sebab BRAIN CANCER. Mak cakap mase call arwah sebelum ni, arwah cakap dia sehat je. Maybe last-2 minit baru dapat kesan penyakit tu. Dah 10 tahun tak jumpa, lepas arwah ayah Fadzlen meninggal dunia, dyorang satu family pindah ke Melaka, rumah nenek dia. Semoga arwah di tempatkan di kalangan orang beriman di sisi-Nya. Aku harap Fadzlen kuat & tabah jage adik-2 dia tanpa mak & ayah. INSYAALLAH.


15hb MAC 2012 & 16hb MAC 2012

Satu hari badan rasa tak sehat, kejap panas, kejap sejuk. Badan plak naik biji-2 air. Nasib baik aku offday hari tu. Esoknye, aku pi la keje cam biase tapi badan still rasa tak sehat. So, aku pon pi la klinik. Doktor cakap aku kene CHICKENPOX. OK. Aku kene chickenpox di usia 23. Kira OK la, manager aku kene 3bulan lepas, umur 28 ke 29 tah. Biasenye ramai yang kene time dyorang budak-2. Dengan itu, TAHNIAH! Aku dapat MC 10 hari. Yakni, aku still on MC lagi. ngeh3x. -..-"
Tapi seksa badan aku. Gatal-2 sakit. -.-


19hb MAC 2012

Malam tu mak cakap perut sakit macam masok angin. Aku urut mak malam tu. Esoknye, mak tak larat nak bangun, badan panas, sakit kepala, muntah-2. Mak tak larat nak pi klinik. YA ALLAH, nasib baik aku MC boleh jage mak. Kalau tak, mak sakit sorang-2. Abah outstation kat Kelantan, adik plak memang tak boleh harap. -.-  Tiap-2 malam aku nangis sebab tengok mak tak larat macam tu. YA ALLAH, kalau aku boleh ganti sakit mak, aku sanggup. T__T  Sampai hari ni mak still tak sehat, dan aku cadang nak tambah cuti jaga mak sampai abah balik. Ya Allah, aku mohon pulihkan kesihatan mak macam biasa. :'(


Sesungguhnya, aku terima segala ujian yang datang, kerana Engkau sayangkan aku.


Semoga penyakit yang datang, menjadi penghapus dosa-2 kecilku.


"DARIPADA DIA (ALLAH) KITA DATANG, KEPADA DIA (ALLAH) KITA PULANG"


Aku jugak doakan korang semua sentiasa di dalam lindungan ALLAH SWT. Amin.

Wassalam.


 Happy reading and do spreads LOVE.. ;) 

Love, 
Cik Cikin.
Saturday, 17 March 2012

KIAMAT 2012?

 ASSALAMUALAIKUM.

Semalam tengok HALAQAH kat TV9. Tajuk dia KIAMAT 2012?. Itu semua hanya ramalan orang Barat. Kita sebagai umat Islam tidak boleh percaya pada ramalan-ramalan macam tu. Even kita percaya pada zODIAK sahaja, solat kita tidak diterima selama 40 hari. Itu kata dari Ustaz Azhar Idrus. Inikan pula tentang kiamat.

Marilah kita sama-sama muhasabah diri. Lebih baik kita fikirkan kiamat diri kita sendiri iaitu MATI.

 CARILAH REzEKI SEPERTI KITA HIDUP SERIBU TAHUN LAGI DAN BERIBADATLAH SEPERTI NYAWA KITA AKAN DITARIK ESOK HARI.

Hari Kiamat itu rahsia Allah SWT. Bila saja Dia mahukan dan berkata jadi, maka jadilah. KUN FAYA KUN. SUBHANALLAH. :')
 TERIMA KASIH YA ALLAH.



Happy reading and do spreads LOVE.. ;)

 Love,
 Cik Cikin.
Wednesday, 1 February 2012

MR. GARNIER ;)

 SALAM.

First entry untuk FEBRUARY.
Mr. Garnier a.k.a Fahrin Ahmad reply tweet gua. Senyum sampai telinga.


kbye. ;)


Happy reading and do spreads LOVE.. ;)

Love,
Cik Cikin.
Wednesday, 18 January 2012

COOLLLL GILA!

 SALAM.

Haluuuu geng! Wah! macam lamo den tak update belog.kikiki Takde ape pon nak cerita hari ni. Cuma nak post something yang aku rasa COOL gila. Bagi aku cool la, tapi tak taw la korang rase COOL ke tidokk.hehek 
Kebetulan tadi aku jalan-jalan ke 9GAG untuk melepaskan kebosanan malam. Layan punya layan, gelak punya gelak. Pappp! Aku nampak satu post yang COOL GILA ni! *please la cik cikin, bape banyak cool la. Maaf! thehehe ;) OK. Dipersilakan lihat pic di bawah.



 Amacam geng?? COOL tak? OK. Bagi aku COOL la sebab aku kan budak Civil. Sangat teruja dengan struktur lantai tersebut. Rasa macam nak buat kat rumah sendiri. Ohh pelisssss!reti ke??haha

OK. Ni reply dari member dan se-geng Civil dengan aku time kolej dulu bila aku post that pic on TWITTER. Eh! Sila follow ye geng! CikCikinComot *sempat lagi tu.hehek

9GAG SUMBER INSPIRASI GUA! Y U NO SIGN UP? ;D

kbye!

Happy reading and do spreads LOVE.. ;)

Love,
Cik Cikin.
Thursday, 5 January 2012

BLOGWALKING TAPI TAK FOLLOW.


 SALAM.

Hai korang. Untuk entri kali ni aku nak cakap sikit pasal blogwalking ni. Sikit je, tak banyak pon.Hehehe *sengeh cam kerang busuk! ;) Aku memang suka blogwalking kat belog-2 blogger lain. Tak kesah la blogger FAMOUS ke, TAK FAMOUS ke kan? kan? Hurrmmm..korang mesti tertanya-tanya kan kenapa orang blogwalking kat belog korang tapi tak FOLLOW. Aku pon tertanya-tanya jugak. 

Jadi aku keluarkan pendapat aku kenapa kalau aku BLOGWALKING tapi aku tak FOLLOW.

1. Sebab tak jumpa BUTTON FOLLOW. ;)

2. Page anda terlalu semak dengan widget-2 yang berterabur konon HOT letak widget banyak-2. *erkk!perli belog sendiri. ;p

3. Belog lambat LOADING disebabkan wifi aku tetibe buat perangai jadi SLOW. Itu aku paling menyampah! tambah2 lagi bila bukak belog yang semak dengan widget. Hmmphh!

4. Tak jumpa CHATBOX untuk bagitaw kite dah FOLLOW ke BLOGWALKING ke. Penting chatbox tu untuk merapatkan silaturahim tapi bukan bermaksud takde chatbox, orang tak FOLLOW kan. hehe ;)

5. SHORTFORM. Bila baca entri, rasa semak bila penggunaan bahasa yang entah apa-2, ejaan merapu. kalu sikit-2 takpe, ini semua shortform. Kalau nak SMS dengan BF / GF korang ikut suka lah nak guna SHORTFORM macammana pon. hmmphh!

6. Kandungan entri yang tak berapa nak menarik perhatian. More kepada hal peribadi je. Kalau satu dua entri takpe lagi. Ni semua entri. Mamposss aku nak bace! ;p

7. Belog yang sangat tak sedap mata memandang, kusam, layu dan tak ceria langsung. Kemonn la..ceriakan skit belog korang, baru orang lain interested. ;)

 OK. Aku rasa tu je lah kot setakat ni. hehek *shaheizy sam suke gune hehek bila tweet.FAKTA! ;) Hope korang dapat manfaat dari entri aku kali ni k. Aku pon takde la berharap ramai yang follow, asalkan ade jugak yang follow. *eh,ape aku cakap ni? Aku jugak nak mintak maaf di sini kalo ada menyinggung sesetengah blogger dengan entri aku ni tapi ini FAKTA bebeh! 

kbye!


Happy reading and do spreads LOVE.. ;)

Love,
Cik Cikin.